Ligipääsetavuse platvormisõltuvus

 Ligipääsetavus õnnestunud kujul võimaldab puudega inimestel küllaldasemalt osa võtta 21. sajadi ühiskonnategevustest. Teisalt ei ole disaini poolest piiratus kasutjaskonnaga riist- ja tarkvara arendamine just kõige ahvatlevam viis aega veeta, ei eraisiku, ega ettevõtete jaoks. Seega taanudb sellise arendustöö tegemise vaev mõne suurkorporatsiooni ja käputäie maailmaparandajate kätte. Selle tõttu ei ole puudega inimesel sageli palju valikuid, mis abistavat tarkvara kasutada ning mõnikord piirab tehtav valik ka muu kasutatava tarkvara valikut. Vaatame mõnda head näidet tarkvarast, mis ei piira kasutja platvormivalikut.

Kõnesüntesaatorid on tingimata ühe nägemispuudega arvutikasutaja jaoks hädavajalik ning siinkohal saan tuua näiteks Periclese-nimelise brauserilisa, mis on lausa nii talutava kvaliteediga, et ka mina - normikohase nägemisvõimega inimene, kasutan seda aeg-ajalt. Kuna rakendus on brauseripõhine, siis ehk iga arvuti kasutamisega seotud probleemi see vaegnägija jaoks koheselt ei lahenda, on paljud takistused selle kasutamise juures siiski ületatavad. Suurim neist oleks brauseri üldse käima saamine, kuid selle saab keegi tugiisik lahendada, määrates brauseri automaatselt käivituma kohe arvuti käivitamisel. Rakendus sobib cross-platform kategooriasse seepärast, et on saadaval iga suurema brauseri laiendustepoes ning täiesti tasuta. Muuseas ei õnnestunud isegi leida annetuslinke, seega pean eeldama, et tegu on lihtsalt Alexandru Calin-i, Rumeenia tarkvaraarendaja, kellele veebis saadava info järgi meeldivad koodi kirjutamine, apelsinimahl ja rongid, hobiprojekt. Rakendus on kõigi nende plusside järel üllatavalt hea. Loomulikult loeb see osasid märke ja sümboleid liiga otseselt(viited on eriti tüütud), aga intonatsioon on enamasti loogiline ning lugemise kiirust ja sünteesitud häält saab muuta - ei ütleks, et näiteks Microsofti oma märgatavalt pädevam oleks. Huvitav tähelepanek on see, et Pericles aitab mingil määral ka kognitiivsete häiretega, nimelt just viimasel ajal väga populaarseks saanud tähelepanuhäirete kategooriaga, aidates pikkade tekstide sisu omandada vähema vaevaga ja silmi kurnamata. Üldiselt väga hea algatus.

Minu täheelpanu püüdis ka rakendus, mis on hea võimaldamaks motoorikavaevustega inimestel arvutis kirjutada ning selle nimi on Dasher. Ise ei olnud varem sellist lahendust näinud(metoodika oli täitsa üllatav, ei oleks ise sellega lagedale tulnud), kuid sisuliselt muudab Dasher kirjutamise protsessi kulgu tippimisest voolamiseks ning selline kirjutamine peaks olema silmi jälgiva riistvara abil kiirem, kui lihtsalt ekraanipealse klaviatuuri vaatamine ja pilgutamine(ehkki silmade pilgutamise puhul on elliseks see, et hea tahtmise korral saab juhtida ka paremat ja vakasut klõpsu, aga see selleks). Loomulikult on tarkvara saadaval nii Macil, Windowsil kui ka Linuxil ning lisaks sellele toob see endaga kaasa mõned potensiaalselt huvitavad turvarakendused, kuna see võib lõhkuda oma tööpõhimõttega ära ka standartsemad klaviatuurilogijad. Samuti huvitav lisa ligipääsetavuse tööriistakohvrisse.

Lõpetuseks võib tõdeda, et kuigi pädevaid tõeliselt platvormisõltuvustest vabasid lahendusi väga palju ei eksisteeri, on siiski ka hiiglaste huvit kadumise korral(ehk ei ole kunagi enam vaja avalikku arvamust paremaks kujundada) digiligipääsetavuse arendusmaastikul natuke elu sees. Natuke leebemate sõltumatuse nõuetega on valik veelgi laiem ning internet peaks jääma ligipääsetavaks pea kõigile inimestele.

Kasutatud allikad:

Üldisem loend - https://www.accessibility.com/blog/free-and-open-source-applications-for-accessibility
Dasher - https://inference.org.uk/dasher/
Pericles - https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/pericles/
 



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Retsensioon Wikist "Kaugtööks kasutatavad tehnoloogilised vahendid"

Ennetav või reaktiivne riskihaldus: Kumb? Miks? Millal?

Arutelu ebakindlatest ärimudelitest IT maailmas