Head ja halvad näited ergonoomikast veebis.

    Inimkond veedab järjest kasvava osa oma elust tarvitades mingit laadi veebiteenust. Tagamaks efektiivsust ka digimaailmas peaks pöörama veidi tähelepanu ka selle keskkonna optimeerimisele inimkasutuse tarvis ning mõtteid arengu saavutamiseks on mitmeid. Mina jään jäigalt sinna gruppi, kes on arvamusel, et lihtsus on ilu: sellest ka järgnevad valikud.

Interneti juured asuvad teatavasti inimkonna vajaduses jagada informatsiooni ning just seetõttu pakuksin välja, et kõige õnnestunum veebidisain juhtub siis, kui meediumi eesmärki vankumatult fookuses hoitakse. Näitena esitan DokuWiki, millega puutusin kokku töö juures, ning mis on fenomenaalne vabavaraline tööriist dünaamilise sisuga dokumentatsiooni haldamiseks. Tarkvara võimaldab käitada natuke lihtsakoelise välimusega, kuid see-eest väga selgesti loetavat, navigeeritavat ja lihtsalt kasutatavat inforepositooriumit, mis toimib viivitusteta. See programmi "kerge kaal" on tingitud asjaolust, et sellel Wikil pole andmebaasi, mis teeb kasutaja jaoks päringud kiireks ning sisu muutmise mõne BASH scripti abil ka haldajale triviaalseks. Kuna tegu on ka vabavaraga, siis vajakajäämised saab mõningase nokitsemisega parandada, toetudes kommuuni poolt loodud lisadele. Kõige ehedam kehastus internetist nagu see olema peaks!

Halbade veebilehtedega liialt sageli tõtt vaatama pidanud ei ole. Loomulikult on esinenud mõned tõrkuvad eksemplarid(foorumis mainitud Elroni sõiduplaanide leht), kuid mida halb või isegi inimvaenulik disain eeldab, on see, et lehte või teenust on ebameeldiv tarbida isegi siis, kui kõik tehniliselt korras on. See juhtub sageli põhjusel, et tulihingelised disainerid sööstavad ilma tehniliselt mõtestatud inimeste järelvalveta praktilisusest ja pragmaatikast nii kaugele, kui vähegi võimalik, mõni selline on jõudnud ka ettevõtte, kus mina töötan, naljafoorumisse. Kedagi konreetselt nime järgi taga kiusama siiski ei hakka ning lahkan hoopis ägedat veebilehte, mille leidsin otsides googlest parima disainiga veebilehti, irooniniline, kas pole? Sphinkxdigitali leht, mis loetleb 43 "parima" disainiga veebilehte on huvitaval kombel ise suhteliselt halvasti disainitud. Tõsi küll, leht näeb värvikas ja visuaalselt huvitav välja, kuid minu jaoks ei korva see kuidagi järgnevaid probleeme: hiirekursor on asendatud täidetud ringiga, mis asub teise suurema ringi sees, paremas ääres asuv vertikaalne navigatsiooniriba on vähendatud funktsionaalsusega, leht muutub kiiresti alla kerimise korral aeglaseks, proovides sisse lülitada puudega isikuid toetavaid abivahendeid, nimme motoorikaabi(näiteks selleks et tarbida veebilehte ainult klaviatuuri abil), lülitub automaatselt sisse ka ekraanilugeja(miks?). Ühesõnaga oli veebilehte ilma linkide abita halb navigeerida(Wiki formaat teeb linkide kaudu navigeerimist paremini), leht oli aeglane ning jooksis paaril korral sootuks kokku puudega inimesi abistavate tööriistade sisselülitamisel. Eriti meeldib, kuidas ülemine navigatsiooniriba lehte sirvides kaob, kuid ekstra ruumi ei kasutata sisu paremaks kuvamiseks, vaid suurendatakse SPINX logo, et oleks hästi teada, kelle halb veebileht hetkel kasutuses on(olen üpris kindel, et esimesel vaatamisel tegi seda, kuid kirjutamise ajal ei õnnestunud efekti uuesti saavutada). 

Kuna hea ja halb on juba minitud, siis heade tavade jätkuks võiks tähelepanu anda ka täiesti jubedale eksemplarile, ehkki antud juhul pole tegu tahtmatult, vaid väga konkreetselt ja sihipäraselt toodetud jamaga. Nimelt on UserInYerFace puhul tegu näitega pea kõigest, mida mitte kunagi veebidisainis mitte teha. Sisuliselt on tegu mänguga, kus eesmärk on navigeerida võimalikult kiirest veebilehe lõppu, mis sisaldab näiteks sorteerimata rippmenüüsid, täiesti vajamatuid piiranguid vormide täitmisel, ebaintuitiivseid navigatsiooninuppe ning minu lemmik ja kirss tordil on tõrgete raporteerimise lahtri üle võtnud, võimatult agar automaatne õigekirjakorrigeerija. Üldiselt väga vaimukas ja asjakohaselt närvi ajav elamus.

Inimsõbralik, ergonoomiline veebidisain õnnestub, kui disainiprotsessis tõepoolest arvestatakse kasutatavuse parameetriga ning seda ei ohverdata esteetika nimel. Liiga palju nuriseda mõtet ei ole, sest enamus veebilehed on tänapäeval need omadused enam-vähem tasakaalu viinud.


Viited:

Dokuwiki: https://www.dokuwiki.org/dokuwiki

Vähendatud kasutatavasega veebileht, mis loetleb ja hindab teisi hästi disainitud veebilehti: https://www.spinxdigital.com/blog/best-website-design/

Huvitav, halba veebidisaini illustreeriv mäng: https://userinyerface.com/game.html


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Retsensioon Wikist "Kaugtööks kasutatavad tehnoloogilised vahendid"

Ennetav või reaktiivne riskihaldus: Kumb? Miks? Millal?

Arutelu ebakindlatest ärimudelitest IT maailmas