Kas tehnoloogia saab olla ebaeetiline?

 Eetikast IT-s võib laias laastus rääkida sarnaselt eetikaga, mis puudutab ka kõiki teisi tehnoloogiaid. Olen arvamusel, et ükski tehnoloogia, platvorm või rakendus, ei ole pelgalt oma olemuse poolest ühekülgselt ebaeetiline. Teisalt ei ole ükski võimas tehnoloogia ka 

Alustuseks võiks näiteks öelda, et küberkuritegevuse jaoks kasutatavad tööriistad on ebaeetilised, sest neid kasutatakse raha ja isikuandmete varastamiseks või isegi riikide taristu lõhkumiseks. Siiski on selles valkonnas võidurelvastumine loonud tööriistu, mis on väga kasulikud ka eetiliste ülesannete täitmiseks. DirB-i ja NMAP-i saab kasutada väga edukalt infrastruktuuri debugimise eesmärgil, näiteks otsimaks kadunud või vanemaid kaustasid veebiserveris. Nmap-iga saab jällegi kontrollida võrkude tööd ning tõsi, selleks on olemas ka päris tööriistad, kuid näiteks NMAP on vabavaraline projekt, mille arendustöö on väga aktiivne, olenemata sellest, kas siis headel või halbadel põhjustel. Samad tööriisatad on muidugi kasutusel ka enda tekitatud probleemide lahendamisel, turvauditite ja testide näol. Siinkohal võib justkui väita, et ei ole halba ilma heata(ilmselt on eksklusiivselt ebaeetilised tehnoloogiad rohkem võimalikud, kuid IT maailmas väga prominentseid näiteid hetkel ette ei tule).

Samamoodi võib vaadelda ka eetilistel eesmärkidel arendatud tehnoloogiaid. Püstitaks isegi sellise hüpoteesi, et iga piisavalt võimas tehnoloogia on mingil määral kuritarvitatav. Kõige levinum avalik diskussioon selles valdkonnas on ehk interneti anonüümsuse osas. Võimsad, inimesi üle maailma ühendavad odavad kommunikatsioonikanalid on paberil väga toredad, kuid pea iga sedalaadi projekti lõppfaas on tsensuur ja saadetud sõnumite logimine(paberil illegaalne, kuid minu arvates väga tõenäoliselt siiski käigus olev tegevus) ning see on potensiaalselt valitsuste poolt ebaeetiliste tegevuste võimaldaja. Teisalt oleks ilma selliste meetmeteta nedest platvormidest palju kasu kurjategijatele, kes saaksid anonüümselt ehitada suuremaid võrgustikke, kui ilma nede vahenditeta. (vt. Silk Road, Otseülekanded mõrvadest jne. - see niemkri on tõepoolest lõputu). Selle arutelu lõpuks avastame ka, et ei ole head, ilma halvata.

Kokkuvõtteks selgitamaks veel oma seisukohta, et tehnoloogiad ei ole kuidagi otseselt seotud eetikaga toon huvitava tsitaadi huvitavate ulmetehnoloogia teemaliste videoesseede autori Isaac Arthuri poolt, kes väidab, et ei ole olemas relvastamata kosmoselaeva. Põhjus on selles, et isegi laserite, magneetiliste kiirendite ja tuumarakettide puudumisel on igal kasulikul kosmosesõidukil reaktsioonimass, mis võimaldab sooritada kineetilise enesetapurünnaku olenemata sellest, kas tegu oli meditsiini-, transpordi- või sõjalaevaga. Ehk siis kõige selle kokkuvõtteks: Tehnoloogiad ei ole ei eetilised ega ebaeetilised, nede kasutusmeetodid on.

Viited:

NMAP - https://www.redhat.com/sysadmin/use-cases-nmap

DirBuster - https://cryptokait.com/2020/03/04/a-beginners-guide-to-scanning-with-dirbuster-for-the-ncl-games/

Silk Road - https://www.newscientist.com/article/mg24933260-400-silk-road-review-the-true-story-of-the-dark-webs-illegal-drug-market/

Isaac Arthur - https://www.youtube.com/channel/UCZFipeZtQM5CKUjx6grh54g

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Retsensioon Wikist "Kaugtööks kasutatavad tehnoloogilised vahendid"

Ennetav või reaktiivne riskihaldus: Kumb? Miks? Millal?

Arutelu ebakindlatest ärimudelitest IT maailmas